Sant Quintí de Mediona redescobreix un tros d’història amb l’estudi de l’ermita-fortí

L’ermita-fortí de Sant Quintí de Mediona, un edifici singular que s’aixeca majestuós sobre el turó del cementiri municipal, comença a desvetllar els seus secrets. La Diputació de Barcelona ha entregat a l’Ajuntament un estudi històric profund que explora el passat d’aquesta construcció única, posant en relleu els seus elements patrimonials i revelant un passat fascinant marcat per la devoció religiosa i els conflictes bèl·lics.

Aquesta ermita, inicialment una capella erigida en agraïment per la fi de la plaga de llagosta de 1687, va ser reutilitzada com a fortí durant les Guerres Carlines del segle XIX. Els murs perimetrals, sense coberta, que encerclen el fossar del cementiri pel costat nord, són testimonis d’aquesta època tumultuosa. La seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional el 1949 en protegeix el valor històric i arquitectònic.

L’estudi revela detalls apassionants sobre la seva arquitectura i usos. Construïda en l’estil barroc tardà, la capella original estava dedicada a Sant Antoni de Pàdua, amb una planta rectangular, un absis poligonal i una volta de canó amb llunetes. Els elements militars són evidents en les troneres dels murs laterals i de l’absis, així com en la torre de vigilància que s’alça sobre la façana principal. Especulacions indiquen que el subsòl podria amagar restes arqueològiques de la casa de l’ermità o d’altres fortificacions.

La construcció del fortí va implicar la mobilització de més de 500 persones entre 1838 i 1839, reflectint la convulsió social i política de les Guerres Carlines. Després de la Segona Guerra Carlina, el 1854, l’ermita-fortí va quedar desocupada i va iniciar un lent deteriorament. El creixement del cementiri, que s’adossava gradualment a la capella des de mitjan segle XIX, va accelerar aquest declivi.

La singularitat d’aquest monument rau en la seva dualitat com a lloc de culte i estructura defensiva. El seu estat notablement ben conservat, tant en la seva estructura física com en el coneixement de la seva història, el converteix en un llegat patrimonial de gran valor.

L’estudi de l’ermita-fortí de Sant Quintí de Mediona representa un pas crucial cap a la recuperació i valorització d’aquest edifici excepcional. Aquest treball no només permet comprendre millor el passat del municipi, sinó que també posa al descobert un llegat històric i cultural de profunda riquesa per a les futures generacions. 🏛️💫

Fes còrrer la veu !